Dakloos

Dakloos, een waar gebeurd verhaal…!

In 2012 moest ik wegens omstandigheden remigreren naar Nederland. Tot mijn grote, stomme verbazing kwam ik mijn eigen land niet meer in! Een half jaar zwierf ik met mijn tienjarige dochter aan de hand door het ganse land.

Hulpverlening en overheid keken passief toe: Bij het maatschappelijk werk werd ik weggestuurd, de daklozenopvang zat vol, de crisiscentra hanteerden regiobinding, de gemeente-ambtenaren deden alsof hun neus bloedde, juristen poeierden me af met adviezen die door niemand werden opgevolgd.

Geen huis = geen inkomen. Geen inkomen = geen huis!

Uiteindelijk raakte ik ook nog bijna mijn kind kwijt, omdat ik aangemeld werd bij het AMK: ik zou mijn kind verwaarlozen. Ik vroeg het AMK om hulp. Maar het enige wat mijn eerlijke hulpvraag (help ons aan een onderkomen) opleverde waren dreigementen, stigma, (oneigenlijk gebruik van psychiatrische diagnoses door leken) en dossiervervuiling.

Toen ik op het punt stond in te storten en mijn kind ook steeds verdrietiger op school kwam, greep een schooldirectrice in en zorgde er eigenhandig voor dat wij aan een huis geholpen werden.

Twee jaar later zit ik nog verwikkeld in juridische procedures vanwege de grove fouten die met ons gemaakt zijn, waardoor mijn gezondheidsklachten nog erger zijn dan ooit tevoren.

blogklein

sprookjesvansabine.blogspot.nl

Ik schreef over deze periode een boek: Dakloos. In het boek vertel ik de hele toedracht van ons avontuur, hoe er misbruik is gemaakt van onze kwetsbaarheid en afhankelijkheid, de fouten die gemaakt zijn door professionele hulpverleners, de intimidatie van de overheid, waaronder BJZ.

Ik hoop dat mijn boekje een eye-opener mag zijn en aan mag zetten tot een verbetering van de opvang van dakloze ouders, remigranten en uitgezette gezinnen. Goede en betaalbare huisvesting is een grondrecht. En kinderen zouden al helemaal niet de dupe mogen zijn van het tekort aan betaalbare woningbouw en bureaucratische regels waardoor mensen tussen wal en schip terecht komen. Kinderen zijn de basis voor de toekomst van dit land!

Daarbij erger ik me groen en geen aan de dubbele moraal ten aan zien van het jeugdbeleid, dat er op gericht is om alle kinderen veilig op te laten groeien.

Jammer dat dat niet geldt voor kinderen uit minima-gezinnen…..

Door Sabine Neutenboom

DakloosOmslag030414

Dakloos is uitgekomen bij Gigaboek, maar ook te bestellen bij bol.com

2 gedachten over “Dakloos”

  1. Ik keer Ook Binnenkort terug van belgie naar Nederland met Mijn twee kinderen. Zonder enige inkomen en Geen onderdak. Wat moet Ik doen.

    Mvg Edna

    1. Naar het leger des heils gaan en een maatschappelijk werker en/of Dienst Werk en Inkomen. Vrouwen met kinderen, krijgen meestal ook urgentie voor een sociale huurwoning in de gemeente waar je binding mee hebt. In jou geval zal dat waarschijnlijk de gemeente zijn waar je het laatste woonachtig geweest bent in NL voordat je naar belgie vertrok……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *