Jonge meisjes worden steeds vaker slachtoffer van mensenhandel

Maria 13 jaar  – tamelijk lang, relatief volwassen voorkomen – verblijft sinds acht maanden in Leeuwarden bij Fier, behandelcentrum voor slachtoffers van loverboys en jeugdprostitutie. Daar staat ze, haar armen stevig tegen haar lichaam klemt. Ze tuurt naar de grond. Maria heeft zojuist ze samengevat waarom zij stapelverliefd werd op een Nederlands-Surinaamse jongen van mid-twintig. Nu ze wil vertellen hoe hij haar overhaalde om seks te hebben met een vreemde man, wordt ze overmeesterd door nare herinneringen. Een snik. Maria: „Ik dacht gewoon dat hij mijn vriendje was.”

Want dat is Maria: slachtoffer van een loverboy. Ze werd ingepalmd door een coole rapper. Die beloofde eeuwige liefde, maar stuurde haar zes maanden lang op seksdates naar onbekende mannen. Wat heet: klanten, in Amsterdam. „Prijslijst”: pijpen vijftig euro, neuken honderd. Maria: „En vijfentwintig euro extra zonder condoom. De helft van het geld kreeg mijn vriend. ”Net als meisjes van 16 en 17 moesten ook deze nog jongere meisjes in een weerzinwekkende wereld leven. Ze werden stelselmatig misbruikt door pooiers en mensenhandelaren. Door onbekende mannen verkracht en als prostituee ingezet op verlaten parkeerplaatsen.

loverboys

Fier vangt jaarlijks 100 meiden op: Het zijn verhalen waar ze bij Fier dagelijks mee te maken krijgen. Fier is een landelijk expertisecentrum voor slachtoffers van mensenhandel. Vanuit heel Nederland worden hier jaarlijks zo’n 100 meisjes opgevangen en behandeld op zogeheten ASJA-groepen. Een plek voor meiden die gedwongen in de prostitutie of voor een pooierboy werkten.

Meisjes van 11 jaar, dat zijn kinderen die al echt seks moeten hebben met andere mannen

Jonge meisjes zoals Maria duiken steeds vaker op in de statistieken van slachtoffers van mensenhandel. Tussen 2011 en 2015 steeg het aantal aangemelde minderjarige Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting met 64 procent, van 78 in 2011 naar 128 in 2015, blijkt uit de Monitor mensenhandel 2015 die deze dinsdag wordt gepubliceerd.

„Een onderrapportage”, zegt Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer. Want: „Jeugdzorginstellingen melden nog onvoldoende. Ze vinden het moeilijk om het onderwerp bespreekbaar te maken en hebben toestemming van de ouder of voogd nodig om de naam van het slachtoffer door te geven.” Daardoor is er geen reëel beeld van de omvang van het probleem, zegt Dettmeijer. Dat bemoeilijkt opsporing en bescherming van slachtoffers.

loverboy

En dat terwijl de leeftijd van de Nederlandse meisjes die seksueel worden uitgebuit daalt, volgens hulpverleners. Bij hulpverleningsorganisatie Pretty Woman uit Utrecht komen steeds vaker meisjes van onder de veertien binnen. „Door Instagram en Facebook is het voor loverboys makkelijker geworden deze jonge meiden te benaderen.” Fier begint eind september een behandelgroep die zich richt op loverboyslachtoffers van 11 tot 14 jaar.

Misbruik van hun kwetsbaarheid

“Meisjes van 11 jaar, daar gebeurt hetzelfde mee als meiden van 17 jaar. Dat zijn kinderen die al echt seks moeten hebben met andere mannen. Wij kunnen ons er gelukkig niets bij voorstellen. Maar er zijn mensen die zich er wel wat bij kunnen voorstellen. Die maken misbruik van deze meisjes en hun kwetsbaarheid.”

fier

 Chatten met Fier

Wil je naar aanleiding van deze reportage je verhaal kwijt of heb je advies nodig? Via deze site kun je anoniem chatten met een hulpverlener van Fier. Bellen kan ook: 088-2080000. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *