Jonge meisjes worden steeds vaker slachtoffer van mensenhandel

Maria 13 jaar  – tamelijk lang, relatief volwassen voorkomen – verblijft sinds acht maanden in Leeuwarden bij Fier, behandelcentrum voor slachtoffers van loverboys en jeugdprostitutie. Daar staat ze, haar armen stevig tegen haar lichaam klemt. Ze tuurt naar de grond. Maria heeft zojuist ze samengevat waarom zij stapelverliefd werd op een Nederlands-Surinaamse jongen van mid-twintig. Nu ze wil vertellen hoe hij haar overhaalde om seks te hebben met een vreemde man, wordt ze overmeesterd door nare herinneringen. Een snik. Maria: „Ik dacht gewoon dat hij mijn vriendje was.”

Want dat is Maria: slachtoffer van een loverboy. Ze werd ingepalmd door een coole rapper. Die beloofde eeuwige liefde, maar stuurde haar zes maanden lang op seksdates naar onbekende mannen. Wat heet: klanten, in Amsterdam. „Prijslijst”: pijpen vijftig euro, neuken honderd. Maria: „En vijfentwintig euro extra zonder condoom. De helft van het geld kreeg mijn vriend. ”Net als meisjes van 16 en 17 moesten ook deze nog jongere meisjes in een weerzinwekkende wereld leven. Ze werden stelselmatig misbruikt door pooiers en mensenhandelaren. Door onbekende mannen verkracht en als prostituee ingezet op verlaten parkeerplaatsen.

loverboys

Fier vangt jaarlijks 100 meiden op: Het zijn verhalen waar ze bij Fier dagelijks mee te maken krijgen. Fier is een landelijk expertisecentrum voor slachtoffers van mensenhandel. Vanuit heel Nederland worden hier jaarlijks zo’n 100 meisjes opgevangen en behandeld op zogeheten ASJA-groepen. Een plek voor meiden die gedwongen in de prostitutie of voor een pooierboy werkten.

Meisjes van 11 jaar, dat zijn kinderen die al echt seks moeten hebben met andere mannen

Jonge meisjes zoals Maria duiken steeds vaker op in de statistieken van slachtoffers van mensenhandel. Tussen 2011 en 2015 steeg het aantal aangemelde minderjarige Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting met 64 procent, van 78 in 2011 naar 128 in 2015, blijkt uit de Monitor mensenhandel 2015 die deze dinsdag wordt gepubliceerd.

„Een onderrapportage”, zegt Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer. Want: „Jeugdzorginstellingen melden nog onvoldoende. Ze vinden het moeilijk om het onderwerp bespreekbaar te maken en hebben toestemming van de ouder of voogd nodig om de naam van het slachtoffer door te geven.” Daardoor is er geen reëel beeld van de omvang van het probleem, zegt Dettmeijer. Dat bemoeilijkt opsporing en bescherming van slachtoffers.

loverboy

En dat terwijl de leeftijd van de Nederlandse meisjes die seksueel worden uitgebuit daalt, volgens hulpverleners. Bij hulpverleningsorganisatie Pretty Woman uit Utrecht komen steeds vaker meisjes van onder de veertien binnen. „Door Instagram en Facebook is het voor loverboys makkelijker geworden deze jonge meiden te benaderen.” Fier begint eind september een behandelgroep die zich richt op loverboyslachtoffers van 11 tot 14 jaar.

Misbruik van hun kwetsbaarheid

“Meisjes van 11 jaar, daar gebeurt hetzelfde mee als meiden van 17 jaar. Dat zijn kinderen die al echt seks moeten hebben met andere mannen. Wij kunnen ons er gelukkig niets bij voorstellen. Maar er zijn mensen die zich er wel wat bij kunnen voorstellen. Die maken misbruik van deze meisjes en hun kwetsbaarheid.”

fier

 Chatten met Fier

Wil je naar aanleiding van deze reportage je verhaal kwijt of heb je advies nodig? Via deze site kun je anoniem chatten met een hulpverlener van Fier. Bellen kan ook: 088-2080000. 

7 gedachten over “Jonge meisjes worden steeds vaker slachtoffer van mensenhandel”

  1. Ze zeggen dat als je vriendinnen hebt kan voorkomen dat je in de handen valt van deze loverboys. Ze zijn te alleen en vallen op of zijn naief of worden verwaarloosd en die loverboys misbruiken hun mensenkennis en weten wie ze kunnen inpalmen. Ze hebben een ongebruikelijk inzicht in de menselijke natuur. het zijn gehaaide gladde types die de kunst van het verleiden verstaan en inhaakt op behoefte aan liefde of eenzaamheid aandacht en het gaat niet om hun als persoon maar zien in hun een object. Via kerken wordt er ook gewaarschuwd hier niet op in te gaan en gezonde mensen aan te trekken die oprechte interesse hebben in de persoon. Het gaat niet om hun persoon maar wat het hun oplevert en zij worden als een object gezien. Hun behoefte naar aandacht liefde en behoefte aan contact en begrip wordt uitgebuit door een sluwe doortrapte loverboy bij wie het alleen gaat om over hun hoofd heen geld te verdienen en de persoon doet hun niets. Als zij er niet beter van kunnen worden dan laten ze je vallen. Ze laten je lachen en weten waarmee ze je aan het lachen kunnen maken en paaien met pakjes en cadeaus en overladen je met aandacht. Ze hebben er een neus voor wie zij kunnen hebben. iemand die wat apart is en vaak alleen is maar dat hoeft ook niet altijd. heb ooit gehoord dat ze zelfs op schoolpleinen staan. Volgens mij hebben ze een feilloze mensenkennis en hier maken zij misbruik van. in een ruimte met gezelschap weten zij er precies diegene uit te pikken die bijv. gevoelig is voor complimentjes en aandacht. Iemand die in een vriendinnengroepje is pakken ze niet zo snel want die zijn bij elkaar en hebben een band met elkaar. Vooral diegene die zich wat alleen voelt en die vaak alleen is of zich niet zo goed begrepen voelt. Het zijn connasseurs en fantasten en leeglopers en parasieten en ze horen thuis in het gevang en in de cel. Ze moeten maar werken voor hun geld. .

  2. Een vriendinnengroepje kan voorkomen dat je in handen valt van deze parasitaire fantasten zoals loverboys. Zij willen liever lui hun geld verdienen door eenzame meisjes die aandacht en liefde zoeken om hun vinger te winden met mooie praatjes en opscheppersverhalen. Het is geen echte liefde maar geveinsd en voorgewend en het kan echt lijken maar dat is het niet. Het is om wat je oplevert en niet wie je als persoon bent. Er wordt gedaan alsof ze van je houden met de meest zoetsappige verhalen en willen je met aandacht gezelschap en liefde paaien en mooie verhalen pakjes en dure cadeaus en waar je maar ontvankelijk voor bent. Ook al ben je nog zo alleen val niet voor dit soort verhalen. Ze weten precies diegene uit een gezelschap er uit te halen die zich onbegrepen en eenzaam voelt of aandacht en liefde nodig heeft of wat groen en naief is en die wat alleen is en behoefte heeft aan gezelschap. Ze kunnen alles na spelen in alles waar je behoefte aan hebt. Het zijn toneelspelers en copycats en acteurs. Wil je spanning sensatie avontuur zij voelen dat en spelen wat je graag wil zien en binden je op een schijnleven. Het lijkt oogverblindend en te mooi om waar te zijn. Neem maar een leuke hobby of bezigheid, maar tuin hier niet in. Als je niet oplevert doen ze je weg als een object.

  3. Je zou aan een hobby kunnen doen of een interessante bezigheid waar je volledig in op kunt gaan om maar niets uit te stralen waar een loverboy voor valt. Het zijn toneelspelers en willen zonder inspanning aan geld komen door meisjes te ronselen die aandacht liefde en compassie tekort komen en dat voelen ze aan en hier passen ze zich op aan en weten feilloos hoe ze hier op in moeten spelen. Ze hebben een ongebruikelijk psychologisch inzicht die zij misbruiken om hun doel te bereiken. het is niet echt of eerlijk maar voorgewende liefde, en bedrog.

  4. Er rust nog en taboe op en die meisjes schamen slecht en denken van hoe kon dit mij gebeuren zich want dachten dat het echt was maar het bleek bedrog . .

  5. Je moet een drempel over of een hoge drempel over om dit te zeggen en om iemand in vertrouwen te nemen om hier over te praten en om hier me te komen. Sommigen schamen zich misschien en zijn bang dat anderen hun slecht vinden terwijl zij hebben geloofd in wat die loverboy zei en beloofde maar dit bleek bedrog te zijn. Het leek aanvankelijk misschien net echt maar dat was het niet. Je moet weten dat het zeer sluwe types zijn die op iemands behoefte inspelen zoals aandacht liefde compassie begrip en weten ze je vertrouwen te winnen en bent verliefd dan komt er een heel ander persoon in hun naar voren niet wat je dacht maar fictief en voelt je verraden. Er werd je voorgehouden dat ze werkelijk om je geven maar dit bleek niet echt te zijn maar wat het hun opleverde. Ze hebben een ongebruikelijk psychologisch inzicht in de menselijke natuur en kunnen iedereen spelen wie zij maar graag willen zien zonder het te zijn. Ze speculeren op zelftwijfel, en verlangen, waar ze maar naar verlangen en belooft je de maan en fantaseert van alles bij elkaar om het doel te bereiken. Ze zijn bang om veroordeeld te worden en dat anderen je slecht vinden, en roddelen. Ze zijn meesters in de verleiding en het zijn verhalenvertellers en fantasten voor wie geen zee te hoog lijkt. Ze gaan een emotionele band aan en voelen het tekort aan, en spelen dat en achteraf word je gewaar waar het hun om te doen is.

  6. Het zijn leugenaars bedriegers en fantasten leeglopers en holle parasieten. . Het is wat het hun oplevert en zijn zeer berekenend. Het is wat jouw boeit en willen iedere rol wel spelen die je wil zien en waar je maar behoefte aan hebt.. Als het hun maar wat oplevert en verder ben je een object. Misschien moeten ze wel een hoge drempel over en zijn bang dat het hun reputatie aantast en dat anderen hun slecht zullen vinden en dat anderen vooroordelen hebben of dat ze veroordeeld worden als slecht.

  7. Het zijn kameleon persoonlijkheden die op die behoefte inpraten. Ze spelen de populaire stoere bink. Ze kunnen naar behoefte iemand spelen, wie je maar wil zien in iemand. Spelen op die behoefte in. Als je niet zo goed tegen eenzaamheid kunt dan willen zij dat wel invullen en gezelschap geven. Zou emotionele verwaarlozing, of thuis te weinig aandacht krijgen ook een rol spelen. Ze zijn misschien bang dat anderen hun veroordelen of vooroordelen hebben of te schande worden gezet en schamen zich hier misschien voor. Het heeft een hoge drempel om je hier zo maar mee voor de dag te komen aangezien er nog een soort taboe op rust. Sommigen hebben al vlug hun oordeel klaar. In het begin van de tachtiger jaren kwam er iemand bij mij voor de deur en belde aan en vroeg hoe laat of het was en zei hoe laat of het was en kwam binnen en zei dat ze honger had. Toen maakte ik roggebrood met kaas en zei dat ze haar haar zelf had afgeknipt want ze had eerst lang haar. haar vader zat telkens krantje te lezen en had geen aandacht voor haar en har verhalen en toen is zij ook met zo”n type gegaan die van alles beloofde en aandacht gaf en met materiele rijkdom paaide maar echt was het niet. Ze is daarna nog uitgegaan en heeft toen haar weg voortgezet. Later hoorde je steeds meer hier van. Op schoolplein en op school. Het overkwam meisjes die vaak alleen waren en geen andere vriendinnen hadden waar ze mee optrokken en vaak alleen waren, en verder wat apart en wat buiten de groep vielen. Er rust nog steeds een taboe op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *