Mishandeling hemelsbreed

Door Vlinder

Als we kijken naar mishandeling bij kinderen dan kunnen we heel breed kijken. Verwaarlozing en misbruik valt hier namelijk ook onder.

In een groot gedeelte in deze wereld komt mishandeling voor. Mogelijk zelfs bij de (over) buren.

Wat valt er onder mishandeling ?

Verwaarlozen en geestelijke mishandeling van een kind, door niet te kunnen voldoen aan voeding, seizoensgebonden kleding, verzorging en het belasten van een kind, uitschelden van kinderen of ze bewust in gevaar brengen.

Misbruik. Het filmen van naakte kinderen of ze in contact brengen met geslachtsdelen onderling of bij volwassen.

Uitbuiten, of omkopen met snoep of geld, of straf valt ook onder mishandeling.

Zelfs het niet kunnen geven van liefde (je eigen tijd en dingen opofferen voor je kind) Begrip (kijken naar wat je kind doet, het troosten bij pijn, en het belonen bij goed gedrag) Grenzen stellen (wat mag wel en niet) Het onthouden van een hygiënische omgeving En het onthouden van een natuurlijke speel en leeromgeving valt onder kindermishandeling.

Een heel rijtje dus. Maar wat doen wij mensen nu als ons iets opvalt of we vermoeden mishandeling? Persoonlijk moest ik om informatie vragen. Ik ben zelf een oud slachtoffer. Persoonlijk weet ik dat ouders van mishandelde kinderen ook slachtoffer zijn geweest en het vaak een generatie ketting is die nooit doorbroken is geweest.

Wel heb ik geleerd er met andere mensen over te praten. Een kind uit een gevaarlijke omgeving weghalen kan vaak ook alleen wanneer er definitief opvang is. Mocht een kind tijdelijk uit een gevaarlijke omgeving weg gehaald worden om vervolgens weer terug geplaatst te worden zónder hulp bij ouders of verzorgers, kan het zo zijn dat gevolgen helemaal niet meer te overzien zijn.

Wanneer je vermoed dat een kind slachtoffer is wat doe je dan ? Een kind zelf weet van nature dat het niet gezond is maar vaak kennen ze ook niets anders. Uit eigen ervaring schrijf ik dit ook weer.

Wat wel belangrijk is en waar een mens zeker verplicht is in mijn ogen om naar te handelen is zo’n vermoedelijk slachtoffer apart zien te spreken, is hij of zij zelf in staat om te praten bied dan een luisterend oor. Wees voorzichtig met je handelen (geen rare onverwachte bewegingen maken en oppassen met wat je zegt) Bied veiligheid in de vorm van een luisterend oor en eventueel een veilig omgeving aan mits dit kan. Zorg altijd dat je iemand naast je hebt staan en zoek professionele hulp voor kind en ouder.

Negeer nóóit een vermoedelijk slachtoffer. Juist doordat ik ooit ben opgevallen, en geholpen ben heb ik een 2e kans en zelfs meer dan een 2e kans gekregen. Ga nóóit tegen een ouder tekeer. Omdat negen van de tien keer een ouder lichamelijk of geestelijk niet lekker zijn betekent nog niet dat ze psychisch of maatschappelijk gestoord zijn. Zij verdienen net als kinderen een 2e of meerdere kans.

Liefde kent geen einde, wel een begin. Door het te geven kan het leven en dat zal een gewin zijn, nooit een verlies.

Sta op en vecht voor je medemens!

Vlinder…

ALS 1 TE VEEL IS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *