Plots gaf de vader het jochie een klap vol in zijn gezichtje

Collega Eva liep even de supermarkt in voor wat boodschappen. Daar zag ze een kindje door de supermarkt rennen. Het jongetje was een jaar of drie en werd door zijn vader en moeder geroepen, maar luisterde niet. De vader werd boos en pakte het ventje bij zijn arm, tilde hem hardhandig op en smeet hem in de kar.

Het manneke zette het op een brullen. Ineens haalde de vader vol uit en gaf hem een flinke klap in zijn gezichtje. De moeder zei nog ‘doe dat niet in de supermarkt, mensen zien het’. Waarop de vader riep ‘ik geef hen ook nog een klap’.

Trillend liep Eva de supermarkt uit. Het voorval liet haar niet los. Nog vaak moest ze denken aan het ventje. Zou hij thuis ook zou geslagen worden? Wat had ze kunnen doen? Het is een incident waarvan je later denkt ‘Had ik toch niet iets moeten doen?’ maar waarvan je je ook afvraagt ‘Wat dan?’.

tumblr_lci5lzsjc51qae9fyo1_500-300x199

Wat te doen bij kindermishandeling in het openbaar? ‘Wegkijken geen optie’

Jaarlijks worden vanaf 2007 zo’n 20.000 meldingen in Nederland gedaan van kindermishandeling. Dit is overigens een druppel op een gloeiende plaat, want in werkelijkheid worden ruim 119.000 kinderen echt mishandeld.

Gemiddeld wordt in elke schoolklas een kind thuis mishandeld. Een belangrijke reden waarom er zo’n gat gaapt tussen melding en het werkelijke aantal is volgens Veilig Thuis de angst van mensen om zich te melden bij een instantie.

Mensen zien waarschijnlijk wel dat het ergens niet goed gaat, trekken zich dat ook wel aan, maar durven die laatste stap niet te zetten. Lenneke Alink is hoogleraar Forensische Gezinspedagogiek aan de Universiteit Leiden.

Ze is ook lid van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. We vroegen haar wat je moet doen als je in de tram of supermarkt ziet dat er iets naars gebeurt met een kind, waarvan je onderbuikgevoel zegt ‘dit klopt niet’.

“Het liefst hebben we dat mensen elkaar aanspreken als de situatie dat toelaat. Op een niet beschuldigende manier zeggen ‘Lukt het wel?’,  ‘Kan ik helpen?’, of ‘Ik snap dat het moeilijk is”. Ik heb het zelf ook wel eens meegemaakt dat ik iets zag gebeuren in de menigte. Maar het lastige is dat er geen pasklaar antwoord op is. Het ligt echt aan de situatie”

“Mensen zijn vaak geneigd de andere kant op te kijken, of denken ‘ik bemoei me er niet  mee’, ook als het iemand in de klas van je kind of een buurkind betreft. In dat geval zou ik altijd willen adviseren Veilig Thuis te bellen.

De angst om te bellen is vaak aanwezig, maar dat hoeft niet. Veilig Thuis heeft ook een adviesfunctie. Je hoeft niet direct te zeggen om wie het gaat, je kunt ook anoniem advies vragen.”

“Zij zijn er om mee te denken. Ze kunnen de ernst inschatten en staan heus niet zomaar de volgende dag op de stoep om het kind uit huis te halen. Toch kun je je zorg even bespreken.”

veilig

Telefoon

“De telefoon oppakken kan altijd een eerste stap zijn. Ook als je geweld in de supermarkt hebt gezien en je je daar zorgen over maakt. We moeten daar bewustzijn in creëren. Als je iets kunt doen, moet je verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan.”

“Als manager kun je ook bellen als je dit ziet gebeuren in je winkel. Vooral als het mensen zijn uit de buurt die vaker komen. Als je je echt zorgen maakt is wegkijken geen optie meer.”

Tips van Veilig Thuis op een rijtje

Zorg dat je met begrip voor de situatie contact legt met de volwassene. Probeer zo de spanning te doorbreken. Zonder veroordeling of normerende houding.

Spreek in de ‘ik’ vorm:

‘Kan ik u ergens mee helpen?’

Hiermee geef je te kennen dat degene die slaat of schreeuwt gezien wordt en heb je eerder kans op een gesprek.

Wordt hierop niet gereageerd, probeer dan het volgende:

‘Ik zie dat je zoon of dochter niet luistert en dat je hem dan slaat.’

Geef aan wat het met je doet:

‘Ik schrik ervan wanneer ik zie dat een kind wordt geslagen.’

Vraag om een reactie:

‘Kun je je dat voorstellen? Wat denk je dat je hiermee oplost?

Wanneer de situatie te onveilig is voor jezelf, bel dan direct de politie, beschrijf de situatie en geef een signalement.

Heb je hulp nodig hierbij, dan kun je altijd vrijblijvend bellen met Veilig Thuis om om advies te vragen

0800-2000, gratis 24/7

Bron: Telegraaf – Vrouw  – door: Daphne van Rossum

6 gedachten over “Plots gaf de vader het jochie een klap vol in zijn gezichtje”

  1. Ruisdaelstraat 6, 4462 AD Goes op dit adres woont ook een viezerik dus deel mee heel belangrijk deze pedo is toerekening vatbaar kijk uit en deel mee

  2. Sommigen hebben een geisoleerd bestaan en het gaat een eigen bestaan leiden. Het kan van kwaad tot erger gaan en je weet ook niet wat ze bezielt. Het kind is dan nog afhankelijk van ouders. Ook partners die afhankelijk worden gemaakt om zich dwingend aan hun te binden in de vorm van kaping of hijacking en leiden een geisoleerd bestaan waarvan de dader weet dat ze niemand kunnen bereiken in de buitenwereld. het wordt geheim gehouden en geweld lijkt wel verslavend om hun eigen frustraties hier mee te verdoven. Waarschijnlijk zijn zij vroeger zelf ook mishandeld en is dat doorgegeven en doen zij dat ook om hun eigen pijn mee te bezweren of te verzachten. Er worden ook leerkrachten ingezet die het signaleren en opsporen en melden bij vermoeden van kindermishandeling en oudermishandeling en partnermishandeling. Het zij onevenredige machtsverhoudingen waar het evenwicht zoek is. Mensen durven het vaak niet of vinden het te confronterend of schokkend maar voor die mensen die dat durven daar is wel moed voor nodig, heb het gevoel dat ze zo in een isolement verkeren en heel onderdanig en nederig zijn naar anderen toe en zeggen vaak sorry. Hun hele houding is haast niet zichtbaar meer. Menigeen kijkt weg ja en zeggen dan soms daar bemoei ik me niet mee omdat het wild vreemden zijn. Laatst in een supermarkt daar dacht een vrouw dat het personeel op haar kinderen moest letten en daar wou de kassamedewerker geen discussie mee aangaan. Heb ook eens meegemaakt dat een klein kind heel hard door elkaar werd geschud in de winkel terwijl het alleen maar wat zei.. het leek wel buitenproportioneel. Sommigen blijven rustig als een kind krijst, maar dit was niet redelijk meer. Die mensen zagen er wel net uit, maar dit zal wel niet veel zeggen. ik heb het gevoel dat kindermishandeling vaak bij ouders voorkomt die vaak in cafe”s hangen. Dat zijn meestal die louche cafes waar misdadiger met messen zitten, maar dit zal wel een te eenzijdig beeld zijn. Een moeder met kind in de auto en die moeder laat het kind in die auto in een reiswiegje en duikt zelf de cafe”s in om whisky te drinken en uiteindelijk is de kinderbescherming er aan te pas gekomen. Mensen zijn in zich zelf geabsorbeerd zijn en leven ingekapseld in zich zelf, of het is een ver van mijn bed show of durven niet. .

  3. Niet iedereen is een pedagogisch talent en sommigen zeiden wie weet is de gratis opvoedcursus die via de ziektenkostenverzekeraar vergoed wordt wel een optie. Een gratis opvoedcursus werd vroeger via het ziekenfonds vergoed en dat zou dan beter zijn om eventuele kindermishandeling te voorkomen.Ik hoop dat ze mensen er van bewustmaken wat ze dan moeten doen in geval dat of bij vermoeden van kindermishandeling en wat te doen en dat ze dan de moed opbrengen om iemand in te lichten en iemand in te schakelen. Soms twijfel je nog maar je moet het zeker weten. In een reclame spotje van een tijd geleden zag je een mevrouw lopen met een kind en dat zei iets tegen de moeder en terwijl dat kind wat zei sprak ze op dreigende toon en schudde het kind zo door elkaar dat die passant die dat toevallig zag en dacht dat is kindermishandeling en toen lieten zij een telefoonnummer achter wie je kon bellen als zij ook zoiets tegenkwamen als het zelfde wat er in dat spotje werd vertoond. Die mensen die je op straat tegenkomt en in winkels ken je niet bij naam en hoe kun je die identificeren. Bij ouderen mishandeling misdragen familieleden zich slecht en krijgen wat een nederige onderdanige houding alsof alles wat zij vragen te veel is. De familie probeert het geheim te houden en hun kinderen doen ook mee. Kleine of grotere bedragen worden van hun rekening afgeschreven door hun kinderen die er mee vandoor gaan en wel zo veel dat zij niets meer in de koelkast hebben om te eten. Het kan ook gepaard gaat met intimidatie en geweld en er is sprake van ongelijke machtsverhoudingen. Zij weten er zich niet tegen opgewassen in en afhankelijkheidsrelatie. het is dan maar beter de kinderen in dat geval niet te laten machtigen want halen dan geld van hun rekening af en houden dat voor zich zelf terwijl het van die gene was waar zij geld voor moesten ophalen. Er blijft dan weinig geld van over dat zij nauwelijks voeding kunnen kopen. En een zus die het spaargeld uit de spaarpot van hun jongere zusje neemt en hier sigaretten voor kopen en de ouder zegt hier niets van. De spaarpot is stukgemaakt en doorgesneden en al het spaargeld miste er uit.

  4. Mishandeling vind soms in een gesloten groepsdynamiek plaats. Naar buiten toe kunnen zij wel aardig zijn maar binnen vier muren mishandelen ze stelselmatig iemand die afhankelijk is van hun. Het komt voor in dependency relaties waar die ander afhankelijk is van hun en dit kan ongelijke machtsverhoudingen geven waar ze je vrijheid in perken. Zo van ik weet wat het beste voor je is en ik weet wat goed voor je is en dat zijn geen democratiche machtsverhoudingen.

  5. De weg die mensen af moesten leggen die met een gewelddadig persoon leefden of iemand die narcistische trekken had of narcistisch was is soms te lang. Ik hoop dat ze het beeld herkennen door kennisverspreiding en bewustwording over wat voor gevolgen dit kan hebben. En dat ze zonder vooroordelen en zonder bevooroordeeld te zijn kunnen helpen en open staan voor die ander . Het is voor sommigen die dit niet kennen niet voor te stellen want je ziet het niet maar van binnen merk je het. Het is met het blote oog niet altijd te zien en het kan verborgen leven. De persoon voelt zich onwel en kan lichamelijke klachten hebben. Psychosomatische klachten. Ik hoop dat mis diagnosen zo veel mogelijk wordt voorkomen en dat ze zo snel mogelijk achter de werkelijke oorzaak komen. Het zijn externe invloeden en de invloedssfeer die iemand ziek maken maar kunt er de vinger niet op leggen. Geestelijk mishandeling en kwetsen en beledigen en vernederen in een relatie waar je in je je geisoleerd voelt van de buitenwereld waar niemand bereikbaar lijkt te zijn. Iedereen vindt het maar vreemd en niemand lijkt het te begrijpen wat de onderliggende oorzaak is. Van de familie moet je het hebben maar als je hierdoor stelselmatig door wordt afgebroken is dat geen veilige omgeving meer en zou je er het liefst weg willen. het lijkt makkelijk om dan weg te kunnen maar zo gemakkelijk is dat niet omdat de dader zich niet snel gewonnen geeft . Zij moeten ook geestelijke voeding ebben die zij uit zich zelf niet aan kunnen maken en halen die dan maar bij een ander weg of wie het doelwit ook maar is. Ze pakken je op kwetsbare punten en zeggen dat je niet kunt koken of dat je niet kunt rekenen en dat je niet met geld kunt omgaan en dat je niet goed kunt stofzuigen en de meest simpele dingen niet meer kunt. je voelt je een comateuze plant. Je willen je onderwijzen controleren hoe je met geld om moet gaan en wordt hier dan telkens op terecht gewezen en de les gelezen en reprimandes geven. Ze zeggen dat je voor niet een beroep in de wieg bent gelegd en dat je geen contactuele eigenschappen zou hebben en dat je niet of nergens in gemotiveerd bent en dat je geen goede werkhouding zou hebben. Het is je zo ingeprent dat je dat ook uitstraalt en dat het in je onderbewustzijn gaat leven en je hele denkwijze is zo geindoctrineerd, gehersenspoeld. het is een invloedssfeer van gedachtenbeinvloeding. Hoe meer je er tegen in gaat des te meer zij het nog zeggen en vinden het fijn dat e er last van hebt en er gehoor aan geeft. dan zeggen ze ook nog van wie wil jou nou hebben of kraken je af op kleding keuze en uiterlijk. Ze pakken je op punten waar je het gevoeligst voor bent en waar je gevoelig op reageert en die houding straal je onbewust uit en dat voelen ze aan of dat weten ze en daarom doen ze het ook. Ook je angsten en vallen je angsten aan waar je bang voor bent en dat doen ze zonder blikken of blozen. . . .

  6. Ach mensen toch als een vader zijn kinderen mishandeld,wil niet zeggen dat het de moeder doet.ik weet dat die moeder de kids altijd in bescherming heeft genomen.
    En er veel meer gebeurt in het gezin dan geweld.
    Dus een heel gevaarlijke en moeilijke man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *