Plots gaf de vader het jochie een klap vol in zijn gezichtje

Collega Eva liep even de supermarkt in voor wat boodschappen. Daar zag ze een kindje door de supermarkt rennen. Het jongetje was een jaar of drie en werd door zijn vader en moeder geroepen, maar luisterde niet. De vader werd boos en pakte het ventje bij zijn arm, tilde hem hardhandig op en smeet hem in de kar.

Het manneke zette het op een brullen. Ineens haalde de vader vol uit en gaf hem een flinke klap in zijn gezichtje. De moeder zei nog ‘doe dat niet in de supermarkt, mensen zien het’. Waarop de vader riep ‘ik geef hen ook nog een klap’.

Trillend liep Eva de supermarkt uit. Het voorval liet haar niet los. Nog vaak moest ze denken aan het ventje. Zou hij thuis ook zou geslagen worden? Wat had ze kunnen doen? Het is een incident waarvan je later denkt ‘Had ik toch niet iets moeten doen?’ maar waarvan je je ook afvraagt ‘Wat dan?’.

tumblr_lci5lzsjc51qae9fyo1_500-300x199

Wat te doen bij kindermishandeling in het openbaar? ‘Wegkijken geen optie’

Jaarlijks worden vanaf 2007 zo’n 20.000 meldingen in Nederland gedaan van kindermishandeling. Dit is overigens een druppel op een gloeiende plaat, want in werkelijkheid worden ruim 119.000 kinderen echt mishandeld.

Gemiddeld wordt in elke schoolklas een kind thuis mishandeld. Een belangrijke reden waarom er zo’n gat gaapt tussen melding en het werkelijke aantal is volgens Veilig Thuis de angst van mensen om zich te melden bij een instantie.

Mensen zien waarschijnlijk wel dat het ergens niet goed gaat, trekken zich dat ook wel aan, maar durven die laatste stap niet te zetten. Lenneke Alink is hoogleraar Forensische Gezinspedagogiek aan de Universiteit Leiden.

Ze is ook lid van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. We vroegen haar wat je moet doen als je in de tram of supermarkt ziet dat er iets naars gebeurt met een kind, waarvan je onderbuikgevoel zegt ‘dit klopt niet’.

“Het liefst hebben we dat mensen elkaar aanspreken als de situatie dat toelaat. Op een niet beschuldigende manier zeggen ‘Lukt het wel?’,  ‘Kan ik helpen?’, of ‘Ik snap dat het moeilijk is”. Ik heb het zelf ook wel eens meegemaakt dat ik iets zag gebeuren in de menigte. Maar het lastige is dat er geen pasklaar antwoord op is. Het ligt echt aan de situatie”

“Mensen zijn vaak geneigd de andere kant op te kijken, of denken ‘ik bemoei me er niet  mee’, ook als het iemand in de klas van je kind of een buurkind betreft. In dat geval zou ik altijd willen adviseren Veilig Thuis te bellen.

De angst om te bellen is vaak aanwezig, maar dat hoeft niet. Veilig Thuis heeft ook een adviesfunctie. Je hoeft niet direct te zeggen om wie het gaat, je kunt ook anoniem advies vragen.”

“Zij zijn er om mee te denken. Ze kunnen de ernst inschatten en staan heus niet zomaar de volgende dag op de stoep om het kind uit huis te halen. Toch kun je je zorg even bespreken.”

veilig

Telefoon

“De telefoon oppakken kan altijd een eerste stap zijn. Ook als je geweld in de supermarkt hebt gezien en je je daar zorgen over maakt. We moeten daar bewustzijn in creëren. Als je iets kunt doen, moet je verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan.”

“Als manager kun je ook bellen als je dit ziet gebeuren in je winkel. Vooral als het mensen zijn uit de buurt die vaker komen. Als je je echt zorgen maakt is wegkijken geen optie meer.”

Tips van Veilig Thuis op een rijtje

Zorg dat je met begrip voor de situatie contact legt met de volwassene. Probeer zo de spanning te doorbreken. Zonder veroordeling of normerende houding.

Spreek in de ‘ik’ vorm:

‘Kan ik u ergens mee helpen?’

Hiermee geef je te kennen dat degene die slaat of schreeuwt gezien wordt en heb je eerder kans op een gesprek.

Wordt hierop niet gereageerd, probeer dan het volgende:

‘Ik zie dat je zoon of dochter niet luistert en dat je hem dan slaat.’

Geef aan wat het met je doet:

‘Ik schrik ervan wanneer ik zie dat een kind wordt geslagen.’

Vraag om een reactie:

‘Kun je je dat voorstellen? Wat denk je dat je hiermee oplost?

Wanneer de situatie te onveilig is voor jezelf, bel dan direct de politie, beschrijf de situatie en geef een signalement.

Heb je hulp nodig hierbij, dan kun je altijd vrijblijvend bellen met Veilig Thuis om om advies te vragen

0800-2000, gratis 24/7

Bron: Telegraaf – Vrouw  – door: Daphne van Rossum

Een gedachte over “Plots gaf de vader het jochie een klap vol in zijn gezichtje”

  1. Ruisdaelstraat 6, 4462 AD Goes op dit adres woont ook een viezerik dus deel mee heel belangrijk deze pedo is toerekening vatbaar kijk uit en deel mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *