En dan nog wat!

 Wordt het niet eens tijd dat we nadenken hoe we de aarde doorgeven aan onze kinderen!?

Over fijnstof

 Eerder bleken kinderen die in fijnstofrijke gebieden wonen vaker astma te hebben. Volwassen hebben meer kans op hart- en vaatziekten en longkanker, en nu komt daar dus ook het risico op een te mager kind bij. Langdurige blootstelling aan fijnstof is ook in lage concentraties levensgevaarlijk. Tot ver onder de Europese norm van 25 microgram per kubieke meter is fijnstof dodelijker dan gedacht, blijkt uit Europees onderzoek dat werd gecoördineerd door de Universiteit Utrecht.

 Over plasticsoep

 In onze oceanen drijven 8 vuilnisbelten met kunststofafval.

 Er zijn vier vuilnisbelten in de Stille Oceaan (bij Hawaii, Chili en Nieuw-Zeeland), drie in de Atlantische Oceaan (bij Bermuda, rond de Azoren, en tussen Zuid-Afrika en Argentinië) en één in de Indische Oceaan (bij Madagascar). De acht tapijten samen bedekken naar schatting een gebied dat ruim twee keer zo groot is als de VS. Deze “plastic soep” is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Het is dus van belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd.

 Over zwerfafval

Zwerfafval is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Als afval op straat of in de natuur terechtkomt en niet wordt opgeruimd, duurt het dagen tot jaren voordat het is vergaan. De tijd die het duurt totdat afval vergaan of verteerd is, noemen we de vergankelijkheidstijd of afbraaktijd en die is voor elk materiaal verschillend.

 Hoe lang blijft zwerfafval liggen?

plaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *