Er wordt nog steeds te veel gepest!

Pesten is een probleem dat aandacht verdiend. In Nederland worden er wekelijks zo’n 330.000 kinderen het slachtoffer van pesten.

Pesten is een vorm van zinloos geweld. Plagen en pesten worden vaak door elkaar gehaald. Plagen gaat tussen twee mensen die elkaar aankunnen. De geplaagde kan zich verdedigen als dat nodig is. Het geplaag duurt meestal kort en is vriendelijk of zelfs grappig bedoeld.

We spreken over pesten als één van de twee kinderen zich niet of moeilijk kan verdedigen. De pester heeft alle macht. Pesten komt steeds weer terug en is kwetsend bedoeld.

Digitaal pesten is het pesten via de computer (internet) of via de telefoon. Over deze vorm van pesten wordt de laatste tijd veel geschreven. Dit komt omdat kinderen veel makkelijker aan een computer of telefoon kunnen komen dan vroeger.

Omdat je op een eenvoudige manier anoniem kan blijven, weet het slachtoffer niet wie er pest. Digitaal pesten is dus een erg laffe vorm van pesten.

 Vertel het altijd aan je juf of meester

Vertel altijd je juf of meester dat je wordt gepest. Hij of zij zal proberen om dit op te lossen. Bijvoorbeeld door te praten met de pester, of zelfs met de hele klas.

Mocht dit niet helpen en gaat het pesten gewoon door, zeg dit dan steeds weer tegen de juf of meester! Hij/zij kan soms niet zien of merken dat het pesten nog doorgaat. Dus vertel het iedere keer. Alleen dan kan je juf/meester jou helpen.

Vertel het ook altijd aan je ouders

Vraag ook altijd je ouders of zij je kunnen helpen. Misschien dat je ouders vroeger ook zoiets hebben meegemaakt. En hebben ze daardoor goede tips voor je.

Ook kunnen ze je troosten als het even tegenzit. Even je verhaal kwijt kunnen, kan al een verschil maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *