OVER GROOMING

Er zijn meer zaken die onder seksueel kindermisbruik vallen.

Als een volwassene aan je vraagt of je dwingt om jezelf uit te kleden, dan is dat ook seksueel misbruik. Ook als dat op afstand gebeurt, voor een webcam, of via een foto die je met je telefoon maakt. Jongeren zijn veel online.

Ze gamen, melden op sociale media wat ze aan het doen zijn en chatten met leeftijdsgenoten.

 Maar op internet kan iedereen zich anders voordoen en ook kinderlokkers zijn online.

 Zij doen zich voor als een leeftijdgenoot en gaan zo op zoek naar een slachtoffer. Zijn ze te herkennen? En kunt u voorkomen dat uw kind slachtoffer wordt?

 Grooming is digitaal kinderlokken. Er is sprake van grooming als een volwassene via computer contact legt met een kind. Een volwassene kan zich voordoen als minderjarige om contact met het kind te krijgen, maar dit gebeurt (lang) niet altijd.

 De groomer maakt misbruik van de natuurlijke nieuwsgierigheid die een jongere heeft.

Voorafgaand aan een feitelijke ontmoeting heeft de volwassene vaak veelvuldig online contact gehad met de jongere. Dit online contact kan bijvoorbeeld bestaan uit e-mailcontact, seksueel getinte chats, maar kan ook bestaan uit het laten verrichten van seksueel getinte handelingen voor de webcam.

 Dit kan vervolgens als chantagemiddel worden gebruikt om een minderjarige tot verder gaande seksuele handelingen en/of een feitelijke ontmoeting te dwingen.

 Grooming is verboden sinds 1 januari 2010. Het is strafbaar voor volwassenen om via chatsites minderjarige kinderen

te benaderen om afspraken met hen te maken voor het hebben van (cyber)seks.

Jongeren zijn zelf hun beste beveiliger.

Als zij alert zijn en weten waarop te letten, is het lastiger voor de groomer om hun vertrouwen te winnen. Maak daarom dergelijke onderwerpen bespreekbaar en houd toezicht op het online gedrag, zowel achter de computer, als op een tablet en smartphone.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *