OVER SEKSUEEL MISBRUIK

Seksueel kindermisbruik is een vorm van mishandeling waarbij een (jong) volwassene een kind dwingt om

seksueel contact te hebben. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Als iemand aan je borsten zit, bijvoorbeeld,

of aan je vagina of piemel. Of als iemand jou vraagt om hem of haar aan te raken, met je hand of je mond. Of seks met je wil hebben.

 Seksueel misbruik is een vorm van kindermishandeling en het is verboden.

 Het is ook seksueel misbruik als je als kind gedwongen wordt om naar seks te kijken, of naar foto’s van seks.

Ook als je steeds naar opmerkingen over seks moet luisteren is dat een vorm van kindermishandeling.

En ook dit mag niet.

Seksueel misbruik begint vaak heel geleidelijk, dat maakt het verwarrend. Als iemand heel aardig is, en je graag met hem of haar omgaat, is het ingewikkeld als dat verandert, en er opeens dingen gebeuren die je niet wilt.

Zeker als het familie van je is. Dan ben je afhankelijk van iemand en dan is het lastig om te zeggen dat je iets niet wilt.

Seksueel contact met kinderen onder de 12 jaar is altijd verboden. Ook als je het zelf (eerst wel) wilde. Het is strafbaar! In het Verdrag voor de Rechten van het Kind staat:

‘Geen enkel kind mag slachtoffer worden van seksueel misbruik.’

Het meeste seksuele kindermisbruik vindt plaats door een bekende van het kind. Bijvoorbeeld door de opa, vader, broer, oom of tante. Of een verzorger, een vriend van de familie, de buurman, een oppas, de taxichauffeur van een schoolbusje, de sportleraar,                            een leerkracht of de pastoor.

 Misbruik door iemand die je zó goed kent is heel verwarrend. Het zijn juist de mensen die goed voor kinderen moeten zorgen. Als kind ben je afhankelijk van al deze volwassenen, en die moet je juist kunnen vertrouwen. Kinderen die misbruikt worden, begrijpen vaak niet waarom iemand die ze zo goed kennen zoiets doet.

Daarom is het ook moeilijk om er over te praten.

 Veel kinderen denken dat volwassenen altijd gelijk hebben en dat het misbruik hun eigen schuld is. Maar als je seksueel wordt misbruikt dan is dat nooit jouw schuld. Het is niet normaal en je moet altijd hulp zoeken. Praat met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend of vriendin, een aardige buurvrouw, een juf of je huisarts.

Hij of zij kan je helpen met het zoeken van hulp.

 Je kunt ook bellen of chatten met de Kindertelefoon.

kindertelefoon

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *