PZC – 26 april 2014

Vijftien expressies als stimulans aanpak kindermishandeling

opening

Door Ali Pankow

Zierikzee- “Nee, ik heb als kind ‘niks raars’ meegemaakt. Ik heb een gelukkige en beschermde jeugd gehad. Wellicht ben ik daardoor goed opgewassen tegen diverse problemen die zich nou eenmaal voordoen in het leven.”

Beeldend kunstenares Henriëtte van Gent uit Serooskerke (S) zegt het maar even duidelijk tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Voor de lach van een kind” gistermiddag in de hal in het Zierikzeese gemeentehuis. Zij trekt zich het lot aan van mensen die slecht functioneren doordat hun jeugd niet veilig en beschermd is geweest. Daarom besloot van Gent tot oprichting van de stichting ‘Voor de lach van een kind’ met deze expositie als markering van de start.

Emotiebubbels noemt zij de vijftien zelfportretjes in olieverf. In treffende expressies geeft zij uiting aan emoties in relatie tot kindermishandeling. Van Gent schilderde zichzelf als clown in tal van emotionele uitingen: boosheid over geweld, verdriet over seksueel misbruik, pruilend over verwaarlozing, onmacht over armoede, afkeer over pesten, en tevredenheid over de inzet van kleding- voedsel- en speelgoedbanken. De kunstenares is er uitstekend in geslaagd de emoties subtiel uit te beelden en blijft verre van de valkuil van melodrama. Met de opening van de expositie werd gisteren ook de gelijknamige stichting gepresenteerd.

“veel organisaties zijn actief op het gebied van hulpverlening bij kindermishandeling. Daar wil ik met deze stichting graag verbinding tussen leggen”, zegt van Gent. Zij bood gisteren dan ook ruimhartig het podium aan drie woordvoerders om over hun werk te vertellen: Sjoek de Vries, Cliëntvertrouwenspersoon namens Klaverblad op het gebied van Jeugdzorg, directeur Friso van der Wal van NoKidding (Stop kindermishandeling) en Witte Andriesse van de Speelgoedbank. De expositie is de komende weken te zien tijdens openingsuren van het gemeentehuis.

PZC 26 april 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *