Thea Hoogstraaten

Sinds 2011 woon ik in Nederland, na vele jaren in Duitsland te hebben gewoond en gewerkt. Wat mij altijd boeide in de kunst, was vooral de behoefte van mensen hun sporen achter te laten op een kunstzinnige manier.  Een oer behoefte die o.a. zichtbaar wordt in de prehistorische grotschilderingen. Het is voor mij een bewijs dat dit een zeer oorspronkelijke bron aanraakt. kriegerin

Bij jonge kinderen zie ik een natuurlijke behoefte zich creatief uit te drukken. Helaas komt vanaf een bepaalde leeftijd een oordeel over hun werk, of van de omgeving of zelfkritisch. Dit is vaak de reden dat volwassenen eerst zeggen: ”ik kan het niet”, maar als zij de mogelijkheid hebben bezig te zijn zonder perfectiedrang dan komt ook het plezier. Mijn hart loopt warm voor alles wat met kunst, kleur, symboliek en verweven culturen te maken heeft. Wat mij fascineert is de werking die ik zelf ervaar, vooral als de vrijheid zich uit te drukken een kans krijgt.

totem

Voor mij is het schilderen meer een proces dan een willen neerzetten van een eindbeeld. Het liefst bouw ik mijn schildergeraamtes zelf en prepareer ook het linnen. Een soort voorvreugde op het werken met de kleuren en pigmenten wat dan volgt. Mijn fascinatie voor andere culturen is terug te zien in mijn portretten maar ook in de Dot painting van mijn Aboriginalwerken op doek. De totems heb ik gebouwd uit hout in combinatie met voorwerpen of onderdelen uit mijn fundus kisten. De totems zijn verbonden met een thema.

P1060353

 

Zo staat de Phoenix voor het element lucht. De stier voor het element aarde en de krijgster voor het element vuur. Door het intensief studeren van kunstzinnige technieken kom ik andere manieren van werken tegen.

man 13

Momenteel veel werken in de aquareltechniek op nat papier. Dit spreekt hele andere vaardigheden aan dan het bouwen met hout en gereedschap, of het werken met acrylpigmenten. Hier is veel meer terughouding gevraagd. Ongetwijfeld valt hier veel te leren. Zo blijft de kunst een plek in mijn leven innemen op steeds weer een andere wijze en dat voelt als een grote rijkdom.

Klik hier voor meer informatie !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *