Waarom is het zo erg?

 

Om een gezond, volwassen persoon te worden heb je liefde, zorg en aandacht nodig van je ouders of verzorgers. En heel belangrijk: een veilig thuis. Als dat er niet is, kan dat schadelijk zijn.

Als je als kind mishandeld wordt, kan je je niet goed ontwikkelen. Daar kun je je hele leven last van houden.

Niet lekker spelen

 Kindermishandeling is op korte termijn en op lange termijn schadelijk. Het komt voor dat een kind in het ziekenhuis belandt door mishandeling. En het komt zelfs voor dat kinderen doodgaan door ernstige mishandeling.

huiselijk-geweld

 Op lange termijn kan kindermishandeling ook heel schadelijk zijn. Als je thuis verwaarloosd wordt, of er is steeds ruzie, dan weet je vaak niet hoe de sfeer thuis is, of je veilig bent. Daardoor kan je niet lekker spelen of rustig lezen. En dat is juist heel belangrijk als je kind bent.

 En als je wordt geslagen thuis, dan kan je het idee krijgen dat je zelf niet leuk bent. Dat het je eigen schuld is dat je klappen krijgt, of dat niemand tijd voor je heeft. Dat is heel slecht voor je zelfvertrouwen en voor je vertrouwen in anderen. Dat maakt je eenzaam, en het is daardoor lastig om met andere mensen om te gaan. Ook als je later groot bent.

 Er zijn ook kinderen die pas later, als ze volwassen zijn, last krijgen van hun onveilige jeugd. Ze zien de nare beelden weer voor zich, of dromen er over. Dat heet het opnieuw beleven van een trauma. Er is voor volwassenen hulp om daar van af te komen.

ook-limburgse-getuigenissen-over-seksueel-misbruik-door-priesters_5_460x0

Geen rust

 Kinderpsychiater Ramón Lindauer weet dat de ontwikkeling van kinderen heel belangrijk is. Door liefde, aandacht en zorg, groeit niet alleen het lichaam van een kind, maar ook de hersenen. De ontwikkeling van kinderen die zijn mishandeld, kan minder goed en snel verlopen.

In je hersenen zit een gebied voor angst en stress. Als er gevaar dreigt, waarschuwt dit gebied je lichaam dat je moet vluchten of vechten. Bij kinderen die mishandeld worden slaat dit gebied steeds alarm. Daardoor komen ze niet tot rust. Ramón ziet kinderen die zich daardoor slecht kunnen concentreren in de klas, die uitgeput zijn, somber zijn, stil of juist heel druk worden of vol woede zitten.

bendes-misbruiken-kinderen-voor-seks-seksueel-misbruik-exploitatie-uitbuiting-vrouwenhandelSteun van anderen

 Niet elk kind loopt evenveel schade op. Per kind zijn de gevolgen anders, omdat elk kind anders reageert op dingen die gebeuren. De gevolgen hangen ook af van hoe erg de kindermishandeling was, de leeftijd waarop het begon en of je steun kreeg van anderen in je omgeving.

 Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een moeilijke situatie veel hebben aan steun van anderen. Daarom is het belangrijk dat je over je problemen praat, als je zelf mishandeld wordt. En dat je probeert een vriend of een klasgenoot te helpen als je denkt dat het slecht met hem gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *