Over drugs

Drugsgebruik onder jongeren is een groeiend probleem. De drang om te experimenteren wordt steeds groter bij de jongere generaties. Ook hebben deze “nieuwe jongeren” meer geld te besteden dan zeg pakweg 25 jaar geleden. Veel ouders maken zich zorgen over het drugsgebruik van hun kinderen. Zo’n 3% van de 14/15 jarige heeft wel eens drugs gebruikt. Bij 18 jarige is dit aantal gestegen tot bijna 40%. Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te duiden.

SPEED10

Oorzaken van drugsgebruik onder jongeren

Er zijn verschillende oorzaken aan te duiden die drugsgebruik bij jongeren kunnen veroorzaken. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken voor u op een rijtje.

 Groepsdruk

Groepsdruk is de meest voorkomende oorzaak voor drugsgebruik onder jongeren. In de puberteit zijn vrienden het allerbelangrijkste wat een adolescent “bezit”. Deze wil hij of zij dus koste wat het kost behouden. Wanneer er in zijn of haar sociale omgeving drugs gebruikt wordt, zal deze de verleiding al snel niet meer kunnen weerstaan.

Junk_junkie_heroïne_spuit_drugs_verslaving_verslaafde_cocaïne_zw

Experimenteren

Jongeren in de puberteit voelen vaak een sterke drang tot experimenteren. Er wordt geëxperimenteerd met seks, uiterlijk, drinken, roken en vaak ook met drugs. Sinds iedereen op een gegeven moment gaat puberen staat experimenteren op de tweede plaats als meest voorkomende oorzaak voor drugsgebruik.

gratis-kwaliteitstest-voor-uw-drugs-id601800-620x400

Trauma

Een trauma of ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare kan een aanleiding zijn tot drugsgebruik. Drugs geeft een prettig licht gevoel in het hoofd, dit zorgt ervoor de de persoon in kwestie even niet meer aan de nare dingen zal denken. Dit is de reden waarom de jongere drugs kan gaan gebruiken.

Soms is drugsgebruik ook positief:

Dat drugs alleen maar negatieve gevolgen zou hebben, is een leugen die al sinds de intrede van drugs de ronde gaat. Wiet wordt in sommige gevallen zelfs voorgeschreven als medicijn bij de dokter. Verder kan drugs prettige emoties opwekken bij mensen. De jongere die gebruikt voelt zich prettig, zit lekker in zijn of haar vel en zal spontaner reageren op anderen. Ook laat de drugs de gedachtes op iets positiefs concentreren. Verder voorkomen sommige drugs dat er door alcoholgebruik een kater ontstaat.

cannabis1

Negatieve gevolgen van drugsgebruik

Natuurlijk is het waar dat drugsgebruik ook negatieve gevolgen kent. Drugs vergroot vaak de emotionele stemming waar de gebruiker zich in bevindt. Wanneer iemand dus angstig is kan deze omslaan naar paniek, i.p.v. de angst verminderen. Verder kan het gebruik van drugs hart en vaatziektes veroorzaken. Vrouwen die hun kind borstvoeding geven, kunnen de werkzame stoffen van de drugs via de melk doorgeven. Verder kan een overdosis genomen worden van bijna iedere drug. Dit kan een dodelijke afloop hebben. Op lange termijn zal een drugsgebruiker verslaaft raken aan een drug. Drugs zijn duur, vele drugsgebruikers eindigen dan ook op de straat of in het criminele circuit.

drugs

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *