De oceanen worden leeggevist!

Als dit zo doorgaat, zijn de oceanen over veertig jaar leeg!

 Het probleem

De bedreigingen voor het zeeleven zijn enorm. Gif, lawaai, opwarming van de aarde… Maar met stip op één staat overbevissing. De snelheid en de manier waarop we de oceanen leegvissen, brengen grote schade aan.

Er worden veel meer vissen gevangen dan dat er bij komen. Inmiddels is 80 procent van de visbestanden bijna op, overbevist of danig in verval. Voor tonijn, kabeljauw, zwaardvis en haai en voor de Europese wateren lopen de cijfers zelfs op tot 90 procent! Als dit zo doorgaat, zijn de oceanen over veertig jaar leeg. Een dramatisch scenario dat onomkeerbaar lijkt door non-selectieve en vernietigende visserijmethoden en piratenvisserij.

Action against Pirate Fishing Vessel Luna Rossa

Non-selectieve visserijmethoden

De meeste vistechnieken maken nauwelijks onderscheid tussen een schol, een kabeljauw en een kreeft. Alles wordt opgevist. Voor de blikjes tonijn die je koopt worden bijvoorbeeld nog steeds veel bedreigde haaien, roggen, zeeschildpadden en andere zeedieren gevangen. Na de vangst bekijken de vissers pas wat ze willen houden. Wat ze niet willen hebben, en dat is soms wel negentig procent, gooien ze gewoon weer overboord. Dood of stervend, voor niets.

Vernietigende visserijmethoden

Wanneer vissers de bodem van de oceanen afstropen, vangen ze niet alleen grote hoeveelheden vis. Hun netten schrapen over de bodem en vernietigen daarmee ook het leven op de bodem. Resultaat: het hele ecosysteem wordt beschadigd.

 Pavel Klinckhamers, campagneleider Greenpeace:

‘Als we op de Veluwe met bulldozers op eekhoorntjes zouden jagen, zou niemand dat accepteren. Maar in de oceanen is de enorme catastrofe onder water niet zichtbaar.’

Piratenvisserij

Wereldwijd wordt één op de vier vissen illegaal gevangen. Piratenvisserij is vissen zonder vergunning, in verboden zones of buiten de wettelijk toegestane periode. Ook vissen zonder de vangst (volledig) op te geven aan de overheid valt hieronder. Eigenlijk is het dus gewoon pure diefstal van de natuur en onze kinderen.

Een gedachte over “De oceanen worden leeggevist!”

  1. Bijna 80% van de visbestanden is bijna op. Dat is natuurlijk verschrikkelijk!!! Maar, 80% van wat? Wanneer gemeten? En waar? En volgens wie? Ik geloof dat wij als mensen gigantisch bezig zijn de wereld te slopen, maar ik heb wat problemen met cijfers zonder betrouwbare bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *