En over de E-nummers in ons voedsel

E-nummers

Tv-kok Jamie Oliver veroorzaakte vorig jaar een rel in de Verenigde Staten toen hij liet zien dat er afvalvlees, vermengd met ammonia, in de hamburgers van McDonalds zat. Het zogenaamde pink slime schrok consumenten zodanig af dat McDonalds afgelopen maand aankondigde geen pink slime meer te gebruiken.

Ammonia wordt gebruikt om de bacteriën zoals E. coli te doden in het afvalvlees. In Europa is dit verboden, maar weten we eigenlijk wel wat er in ons eten zit?

Nee, zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch. “Wij zijn van mening dat mensen eigenlijk niet meer weten wat ze eten en ook niet zelf kunnen beslissen wat ze kunnen eten, want het is een soort magische box geworden wat je in de winkel koopt. Je ziet niet meer wat je eet eigenlijk.

e-nummers1

Journalist Will Jansen houdt zich ook al jaren met voeding bezig en heeft het boekje “Wat zit er in uw eten?µ uitgegeven. Volgens hem zijn er talloze voorbeelden van producten die ogenschijnlijk gezond lijken, maar waarvan je niet weet wat er in zit. Jansen noemt bijvoorbeeld “Milk&Fruit”. “Je denkt, melk en fruit dat moet gezond zijn, maar als je goed kijkt zitten er 26 klontjes suiker in per 200 ml en dat is een heleboelµ

 E-nummers

E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn toegestaan en die aan levensmiddelen mogen worden toegevoegd. Een E-nummer waar al jaren discussie over is, is E102. Een synthetische stof, die bijvoorbeeld snoep die leuke vrolijke gele kleur geeft, én een stof die nóg iets doet. Volgens Will is E102 een van de veroorzakers van ADHD, maar wat minder bekend is, is dat je er onder andere eczeem van kunt krijgen.

E102 is omstreden. In Noorwegen, Finland en Oostenrijk is dit additief zelfs verboden, maar in ons land mag ’t nog gewoon worden toegevoegd aan ons eten.

additieven_fout

 Een ander E nummer dat al jaren ter discussie staat is E621. Een smaakversterker, die onze hersenen zou aan tasten. E621 wordt aan duizenden levensmiddelen toegevoegd. Bijvoorbeeld aan kant en klaar maaltijden, soep en chips.

Bart van Opzeeland: “E621 is zo’n E-nummer waar heel veel discussie over is geweest. De fabrikanten gebruiken dit E-nummer nog steeds, alleen tegenwoordig staat het E-nummer niet meer op de verpakking, maar gistextract. Hierdoor denken mensen dat het er niet meer in zit, maar E621 zit er nog steeds in, onder een andere naam.

voedsel

E-nummers hebben in de loop der jaren een slechte reputatie gekregen, en dat terwijl zeker niet alle E-nummers per definitie slecht zijn, maar toch zijn fabrikanten bang. Bang dat E-nummers consumenten afschrikt en dus bedenken ze allerlei manieren om die E-nummers te omzeilen. Bart van Opzeeland van Foodwatch ziet een trend. “E-nummers  hebben in het algemeen een slecht imago bij consumenten en het is voor consumenten nog moeilijker om te snappen wat ze aan het eten zijn. Die naam herkennen ze niet, terwijl ze een E-nummer nog makkelijk opzoeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *