Steeds vaker resistente bacteriën

Binnenkort gaan we misschien allemaal weer dood aan bacteriële infecties!

Naast dikke kinderen, blanke mensen met dreadlocks en christelijke dubstep is er nog iets waar de mensheid zich grote zorgen om moet maken: bacteriën die bestendig worden tegen antibiotica. Serieus, dit is iets. En ik geef je één woord waardoor je de rest van dit artikel geheid uit gaat lezen—supergonorroea. Dat is iets wat je kunt krijgen nu. 4realz. Het is een resistente vorm van de soa die piemels laat druipen, en het is niet de enige superbacterie die de kop opsteekt. Multiresistente bacteriën ontstaan door excessief gebruik van antibiotica steeds vaker en ze worden steeds resistenter.

Microbes_are_at_risk_emdash_an

Rinke van den Brink, senior redacteur gezondheidszorg bij de NOS, kwam een paar jaar geleden in contact met mensen die zich ernstige zorgen maakten om de snelle en plotselinge toename van multiresistente bacteriën in ziekenhuizen, maar ook onder de gewone bevolking. Hij besloot er een boek over te schrijven en gaf het de onheilspellende titel Het Einde van de Antibiotica. Je kunt het kopen in winkels waar je boeken kunt kopen. Ik volg het nieuws hierover al een tijdje en ben nogal bang aangelegd voor bacteriële infecties, dus besloot ik hem te vragen wat de deal is en hoe wij mensen er nou eigenlijk voor staan.

Het is een sterk en krachtig medicijn dat het kwaad doodt en de mens ongemoeid laat. Uitzonderingen daargelaten krijg je hooguit een beetje last van je maag of wat uitslag. Maar het is als middel heel sterk, en je bent heel snel klaar. Het enige andere geneesmiddel dat ziekte doodt en jou in leven laat zijn oncologische geneesmiddelen, zoals chemo. Antibiotica zijn een mooi geneesmiddel.

Vanaf het moment dat het eerste antibioticum, penicilline, werd uitgevonden zag je een enorme daling in sterfte wereldwijd. Alleen sanitaire voorzieningen hebben een nog grotere bijdrage geleverd, verder is er—denk ik—geen ander medicijn dat zo veel invloed heeft gehad op de mensheid.

plofkip-cartoon-1-wakker-dier

Oké, maar wat zijn dan de nadelen?

Het nadeel is dat het minder goed gaat werken als je het meer gebruikt, omdat het een natuurlijk middel is. Bacteriën kweken resistentie. Antibiotica zijn stofjes die al in de natuur voorkwamen en er waren dus al bacteriën in de natuur die resistent waren. Penicilline was bijvoorbeeld gewoon een toevallig gevonden schimmeltje. Een bijkomend probleem is dat bacteriën resistentie niet alleen doorgeven aan hun kinderen, maar ook horizontaal.

Wat betekent dat?

Mijn ogen krijgen niet jouw kleur omdat we zitten te praten. Als jij op vakantie zou gaan naar Afrika krijg je ook geen zwarte huid. Maar bacteriën kunnen zo’n genetische eigenschap wel aan elkaar overdragen. Ook ontstaat er om de twintig minuten een nieuwe generatie. Zo kunnen ze dus heel snel een beschermingsmechanisme ontwikkelen.

Dus steeds meer bacteriën worden steeds resistenter voor steeds meer antibiotica?

Ja, dat is de natuur.

En dan?

Dan kun je op een gegeven moment dingen niet meer behandelen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaan we naar het post-antibioticatijdperk. Het einde van de moderne geneeskunde.

Zo worden standaard operaties als een nieuwe heup plaatsen vrijwel onmogelijk. Er ontstaat dan een  enorme wond met een hele grote infectiekans. Nu word je volgestopt met antibiotica, maar dat werkt dan niet meer. Knie-operaties idem dito. Ook als je te vroeg geboren wordt, word je volgepompt met antibiotica. Je immuunsysteem is nog niet volgroeid en anders overleef je het niet. Dat soort simpele operaties worden te risicovol door de kans om aan een wondinfectie te sterven.

Britse autoriteiten vielen mijn boek onlangs ook bij met het statement dat antibioticaresistentie net zo hoog op het prioriteitenlijstje zou moeten staan als terrorisme.

Dat is best heftig.

Ja, klopt. De verwachting van velen is dat als er geen oplossing gevonden wordt, het afgelopen is. Sommigen zeggen over 15 jaar, anderen 25 jaar.

Door Alejandro Tauber

 

 

Een gedachte over “Steeds vaker resistente bacteriën”

  1. Maar het systeem is inderdaad compleet de weg kwijt en is alles behalve humaan en ronduit belachelijk en walgelijk zoals dit :zelfstandig ondernemer geworden jeugdzorg medewerkers die inhaken op acties en er net even een andere draai aan geven, zodat de acties opnieuw tegen ouders gericht zijn in plaats van tegen het wanbeleid van jeugdzorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *