Het gruwelijke verhaal van Daniëlla Priscilla van Bergen.

De op 20 juli 2013 ‘van de trap gevallen’ verstandelijk gehandicapte Daniëlla (20) blijkt volgens het politiedossier onder de ogen van haar moeder een gruwelijke marteldood te zijn gestorven. Een veiligheidsplan van Jeugdzorg kon haar niet beschermen en het was haar eigen moeder die de voor een dubbele kinderverkrachting veroordeelde Geert W. in huis haalde.

De lijdensweg van Daniëlla Priscilla van Bergen is met recht bizar te noemen. Op 20 juli 2013  vindt de politie haar letterlijk kapotgeslagen en gebroken lichaam in een hoekwoning in de Opaalstraat in de stad Groningen. Een dag later sterft ze. Volgens haar ouders is ze van de trap gevallen, .HQ_honkbalknuppel

Honkbalknuppel

Op het eerste gezicht lijkt het een ongeluk, maar niets is minder waar. Haar lichaam is door haar moeder en stiefvader versleept en uit het politiedossier blijkt dat het weerloze meisje wekenlang zwaar werd mishandeld. Met honkbalknuppel, stoelen en broekriem. Haar nieuwe stiefvader Geert W. (44), die eerder twee dochters bruut verkrachtte, sloeg haar op de fatale avond uiteindelijk letterlijk uit het leven.

Ook de lijkschouwer ziet geen lichaam dat ‘per ongeluk’ van de trap is gevallen. Daniëlla heeft haar nek op twee plaatsen gebroken. De botten in haar neus, arm en jukbeen zijn doormidden. Veel van haar ribben zijn zowel links als rechts gebroken. Haar lichaam is bedekt met blauwe plekken en zwellingen.

15587047

Stiefvader Geert W. en moeder Karin S. worden gearresteerd. Haar vriendin Grietje Blauwbroek, die de verwaarloosde Daniëlla regelmatig in huis haalde, vertelt haar huiveringwekkende verhaal: ‘Karin had nooit moeder mogen zijn. Alle drie haar kinderen werden geestelijk en fysiek kapotgemaakt. Ook door haar. Ik heb het zelf gezien als ik daar op bezoek was.’

23oktober 002

Terwijl Grietje vertelt, breekt ze in tranen uit. ‘Ik zie het gezichtje van Daniëlla nog iedere dag voor me. Dit had nooit mogen gebeuren. Ik heb Karin erop aangesproken. Heb zo vaak meldingen gedaan. Bij Jeugdzorg, meldpunt kindermishandeling, bij de politie. Ik denk dat ze door moeder en stiefvader seksueel werd misbruikt en ik hoop dat ze haar voor de rest van haar leven opsluiten. En anders stuur ik haar wel rattenkruid.’

Haar stiefvader had haar ziek zes weken voor haar dood ziekgemeld bij dierenweide Boerderijum, waar ze voor gehandicaptenzorg De Zijlen met de boerderijdieren mocht werken. Twee weken voor haar dood kreeg de buitenwereld een stukje leed te zien. Daniëlla stond huilend aan de deur bij een buurvrouw.

Bizar genoeg kreeg de buitenwereld 2 jaar geleden ook al een duidelijk signaal. De oma van Daniëlla luidde de noodklok bij Bureau Jeugdzorg. Ze was bang dat haar kleinkind gevaar liep. Jeugdzorg bekeek de situatie en zag geen ‘directe aanleiding’ om hard in te grijpen. Samen met andere instanties werd wel een veiligheidsplan opgesteld om het gezin in de gaten te kunnen houden.

Directeur Martin Sitalsing van Bureau Jeugdzorg, voormalig korpschef van de politie, laat in eerste instantie in een reactie weten dat er in overleg met alle hulpverleners besloten werd een veiligheidsplan in werking te stellen, ‘maar dat hulpverleners niet constant bij mensen achter de deur kunnen kijken’.

De instantie geeft nu echter geen commentaar meer aan de pers en heeft het onderzoek naar aanleiding van recente publiciteit in de zaak doorverwezen naar de Inspectie Jeugdzorg. Die is onlangs een onafhankelijk onderzoek gestart naar de rol van alle instanties.

Stiefvader Geert W. en moeder Karin S. zitten al ruim 2 maanden in voorarrest, op verdenking van moord en medeplichtigheid aan moord. Het was geen val, zegt officier van justitie Corien Fahner: ‘Gelet op het sporenonderzoek en op de sporen die aangetroffen zijn op het lichaam van het slachtoffer kan die verklaring niet waar zijn. Het Openbaar Ministerie verdenkt deze meneer van moord.’

3 gedachten over “Het gruwelijke verhaal van Daniëlla Priscilla van Bergen.”

  1. @Jan
    Het lijkt erop dat men wel degelijk aan de bel heeft getrokken,. Een vriendin, de oma….maar de instanties hebben (wederom) compleet gefaald.
    Voor tuig als Geert W zou de doodstraf weer ingevoerd moeten kunnen worden. Zo’n vent is verspilling van zuurstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *