Voedselbanken

Voedselbanken Nederland

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Duizenden kinderen gaan met honger naar school. Anno 2013. Voedselbanken voorzien wekelijks ruim 30.000 huishoudens van een voedselpakket. Om de klanten van eten te kunnen voorzien, werken de voedselbanken samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Samen zorgen we ervoor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. We doen dit met ruim 6500 vrijwilligers.

De missie

‘Wij verstrekken verkregen voedsel gratis aan de armste mensen in Nederland en doen dat uitsluitend met vrijwilligers’.

De visie

‘In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedsel- banken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om onze klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken wij samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast.Om de zelfredzaamheid van onze klanten te vergroten, werken we samen met lokale organisaties die onze klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn’.

image-3625570

De kernwaarden

De voedselbanken hanteren de volgende kernwaarden als maatstaf voor hun handelen:

We werken uitsluitend met vrijwilligers

We verstrekken voedsel dat door anderen gedoneerd wordt

We verstrekken zoveel mogelijk gezond voedsel

We verstrekken uitsluitend gratis voedsel

We verdelen het voedsel zo eerlijk mogelijk

We zijn neutraal en onafhankelijk (‘burgers voor burgers’)

We zijn transparant in onze verantwoording

De hoofddoelstellingen

De voedselbanken hebben de volgende hoofddoelstellingen:

Het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen

Het voorkomen van verspilling van goed voedsel

Hulp waar nodig

Wij weten wel wat u soms stiekem denkt…

Man-met-voedselpakketHet zijn mensen met torenhoge schulden, opgebouwd door roekeloos lenen. Die niet werken. Laag opgeleid natuurlijk. Van die types: wel een breedbeeld en een dvd, maar de kinderen voor schandaal de straat op sturen.

De werkelijkheid is anders: Slechts een deel van onze cliënten heeft problematische schulden. Vaak gemaakt om zolang mogelijk ‘normaal’ te kunnen blijven leven. Er zijn genoeg mensen bij met betaald werk (20%) en een (middel)hoge opleiding. En een mooie tv is niet noodzakelijk, maar vaak wel de enige overgebleven luxe. Vakanties, merkkleding, schoolreisjes en betaald sporten zijn allang doorgestreept. Kleren kopen ze meestal tweedehands.

Meisje-met-laarsjes-1Meisje-met-laarsjesEen alleenstaande moeder met kinderen bijvoorbeeld, die in geldproblemen komt doordat haar man geen alimentatie betaalt; een zelfstandige ondernemer, goed opgeleid, die zijn zaak onderuit ziet gaan en schuldeisers nog tienduizenden euro’s moet betalen; een ontslagen werknemer die te lang op een uitkering moet wachten en z’n spaargeld al heeft opgegeten. Een oudere met een AOW-uitkering die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.

Dit soort mensen komt vaak terecht in de vicieuze armoedecirkel; Te weinig geld, gezondheidsproblemen door eenzijdige en/of slechte voeding, een toenemend sociaal isolement, verleid worden tot het afsluiten van ‘goedkope’ leningen… De problemen stapelen zich geleidelijk op, tot ze de mensen om wie het gaat, dreigen te verpletteren.

Als Voedselbank kunnen we via het uitdelen van voedselpakketten tijdelijk wat druk van de ketel halen. Zo krijgen onze cliënten de kans actief aan verbetering van hun situatie te werken

 Voedselbank Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *